CategoriesНовини

Експерт: Ще има плавно повишение на цените на имотите у нас

Има промяна в начините на плащане на жилищата от купувачите, посочи Иван Козаров, търговски директор на Arco real estate

 

Не се очакват сериозни катаклизми на пазара на имоти в България, ще има плавно поскъпване. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Иван Козаров, търговски директор на Arco real estate. По думите му кредитите са достъпни и бизнесът с недвижими имоти у нас леко преминава през ситуацията с пандемията.

 

„В София не се отчита спад на цените на имотите, продавани „на зелено”, завършените жилища дори поскъпват. Инвеститорите станаха много по-гъвкави по отношение на схемите за плащане“, съобщи той.

Козаров посочи, че третото тримесечие на миналата година е било силно за имотния пазар в нашата страна, като в София се наблюдава 8-процентен ръст на сделките на годишна база, но през последните три месеца на годината отново има охлаждане.

По думите на Козаров пандемията променя критериите и изискванията на средностатистическия купувач. Той обясни, че вече се търсят по-големи жилища, имоти с големи тераси, с дворове, част от затворени комплекси, както градски и крайградски къщи.

„Повечето купувачи се ориентират към нещо по-завършено. Има глад за завършени имоти в София или такива, които са на финалната права”, посочи търговският директор на Arco real estate.

Той е на мнение, че има глад на готови проекти, защото за завършване на строежите „на зелено“ са необходими поне 24 месеца и купувачите са предпазливи при покупки заради рисковете.

„Инвеститорите са по-гъвкави при схемите на плащане на имота“, посочи експертът. „По-рано, при извънредното положение беше практика на ранен етап, при груб строеж, да се дадат до 50% от стойността на имота, но сега изискванията се адаптират, за да се чувства купувачът по-защитен“, допълва той.

Според Козаров през тази година не се очакват сътресения на имотния пазар в България, а дори се прогнозира продължаващ плавен ръст на цените на фона на достъпните кредити. Той отбеляза, че към момента ипотечният кредит може да достигне до 90% от продажната цена на имота, но посъветва купувачите самоучастието им да бъде между 20 и 25% от цената на жилището.

Източник : https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/ekspert-shte-ima-plavno-povishenie-na-cenite-na-imotite-u-nas-321179/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *