CategoriesНовини

Каква е ситуацията на пазара на имоти във Варна и областта?

Около 40% от офертите за продажба и 30-40% от купувачите на имоти във Варна са се оттеглили заради пандемията. Търсенето вече се възстановява след отмяната на повечето ограничения, но при предлагането се случва с по-бавни темпове. Това коментира Теодора Димитрова, председател на борда на директорите на компанията за имоти ЕРА България.
Пазарът в региона е изправен пред някои рискове заради структурата на местната икономика, която е зависима от туризма, търговията и транспорта – сектори, силно засегнати от пандемията. Предстои да разберем дали имотният пазар ще се възстанови, или потребителите ще останат консервативни, коментира Теодора Димитрова.

Очаква ли се спад на цените? 

Според Димитрова в момента се наблюдава договаряне на средно 10% отстъпка от офертната цена. По нейни данни в последните години ръстът на цените на жилищата във Варна е бил от порядъка на 8-10% годишно и е нормално в тези условия да се забави.

Строителните предприемачи бързо реагират на промени в пазара. Частните собственици по-трудно се адаптират, посочи тя.

Според Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Национална асоциация на строителните предприемачи, няма обективни причини за спад в цените, ако предлагането не се увеличи. В кризи цените на имотите и златото се покачват, защото са сигурни активи за финансите на хора и институции, посочи той.

Към момента предлагането е по-слабо от търсенето, което се концентрира върху сегмента ново строителство, посочиха и двамата. Същевременно издадените разрешителни за строеж във Варна намаляват сериозно през първото тримесечие.

Шопов подчерта, че тромавата процедура за издаване на разрешителни за строеж спъва ръста на предлагането. По думите му пълната електронизация на процеса ще позволи по-прецизно спазване на сроковете и ще въведе повече прозрачност, което в крайна сметка ще доведе до ускоряване на предлагането.

Тенденции при кредитирането

Варна е атрактивен пазар за жилищно кредитиране за банките, като е втори по големина след София,посочи Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране“ в Пощенска банка.

От началото на годината и през първото тримесечие пазарът във Варна е вървял с двуцифрени ръстове. През април и май се наблюдава задържане на нивата от 2019 г., но с уговорката, че тя е успешна година за всички пазарни участници в този сегмент. Това е добър сигнал за последващия период, коментира той.

Лазаров подчерта, че се е променило очакването на клиентите за този период. Превес вземат дигиталните канали за продажби, видеоконсултиране, дистанционно подписване на договори, кандидатстване и получаване на одобрение по телефона.

Много клиенти са усетили необходимост от допълнително пространство заради пандемията. По тази причина ще се промени и търсенето – домът трябва да осигурява възможност за спокойна и нормална работа, каза той.

Лазаров потвърждава ръста на търсенето на къщи извън градовете. По думите му вторичният пазар е по-слаб, а новото строителство набира скорост. В момента се сключват сделки, договаряни в началото и края на годината. Търсят се нови и качествени жилища, посочи той.

Рисковете пред пазара са свързани с по-широката икономика

Според икономиста от Института за пазарна икономика Калоян Стайков основните рискове пред пазара на имоти във Варна са свързани със спецификите на местната икономика, която е зависима от силно засегнати от пандемията индустрии – туризъм, търговия и транспорт.

Проблем на пазара ще се види при допълнително задълбочаване на икономическите проблеми, както и евентуална втора вълна на вируса, за която се надяваме да нанесе по-ограничени негативни ефекти, каза той.

Предстои да видим дали търсенето ще се задържи, или хората ще бъдат по-консервативни. Намаляването на чуждестранните туристи с 30-50% не може да се компенсира от вътрешното търсене, посочи още Стайков.

Тази криза се прояви буквално за седмица, а не за месеци или години, както предишните кризи, коментира още Калоян Стайков. Икономиката реагира дори преди въвеждането на ограничителите мерки, потребителското поведение се промени много преди това, посочи той.

Прилики и разлики с финансовата криза

В много страни се предприеха редица мерки, насочени в три посоки – задържане на заетост, осигуряване на оборотни средства и осигуряване на гъвкавост от страна на банките, за да посрещнат някои трудности при обслужването на кредити. Това са уроци, които страните научиха от предишната криза и са подготвени, но предстои да видим промени, за които не сме подготвени и ще трябва да реагираме гъвкаво, каза още Калоян Стайков.

При предходната криза беше отчетен бърз спад на търсенето, който беше породен от два основни фактора – загуба на доходи и работа и ограничаване на кредитирането, посочи той. В момента нито един от двата проблема не е налице. Задържането при търсенето в момента е по-скоро потребителско решение, а не толкова невъзможност да се осигури кредит или несигурност в доходите. Поведението на пазара ще е коренно различно, коментира икономистът.

Липсва и ликвиден натиск, който беше видим при предходната криза, както при банките, така и при потребителите, посочи той.

 

Източник : https://www.imoti.net/bg/novini/view/kakva-e-situaciata-na-pazara-na-imoti-vyv-varna-i-oblastta

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *